Soltész Béla

Könyveim

Egy regényt, egy novelláskötetet és három útleírást írtam eddig. A regény és a novelláskötet a mai Magyarországról szól, az útleírások a mai Latin-Amerikáról..

Könyvvásárlás a webshopban

A könyveimet az Anazu Design webshopjáról rendelheted meg. Ez a feleségem, Zsanna saját márkája. Hímzett vagy nyomtatott borítójú, kézzel kötött füzeteket készít és árul ezen a webshopon. Ha innen rendeled meg a könyveimet, akkor az adózott bevétel egésze a miénk lesz, mert nem kell közvetítőknek fizetni. Néha akciókat is hirdetünk, és a könyvek és a füzetek együtt olcsóbbak.
Részletek itt: https://www.facebook.com/anazudesign/

Clandestino - egy év Latin-Amerikában

Útleírás. Publikon, 2012.

– Mesélj! – mondták a barátaim, amikor hazaértem Magyarországra. Én meg nem is tudtam, hol kezdjem, csak jöttek az emlékek, ömlesztve. Chilében láttam a virágzó sivatagot és a kikötői fókákat, a naplementét a Húsvét-szigeten, a világvégi hegycsúcsokat Patagóniában. Bolíviában hegyibetegséget kaptam a sósivatagban és szerencsehozó lámaembriókat vettem a boszorkánypiacon. Peruban egy kecsua indián családnál laktam a Titicaca-tó egyik szigetén, és reszketve vártam a Machu Picchu alatt húzódó szakadékban a sziklafalnak préselődve, hogy elmenjen mellettem a vonat. Megmásztam a világ legfiatalabb vulkánját Mexikóban, és a tetejéről láttam az éjszakai marihuána-szüret villódzó fényeit. Megittam rengeteg tequilát, ettem kukacot, szöcskét, hangyát, kukoricapenészt és kaktuszt. Türelmesen vártam, hogy a símaszkos zapatista gerillák megvizsgálják az útlevelemet. Kubában megnéztem Fidel épülő (vagy nem épülő) mauzóleumát, és találkoztam egy orvosból lett parkolóőrrel, aki huszonöt év múltán is az egykor volt magyar szerelmét siratta. Costa Ricában lajhárokra lestem az éjszakai őserdőben, Hondurasban rohamrendőrök elől menekültem, Guatemalában cigivel és rummal kínáltam egy maja istenszobrot egy garázsban rendezett pogány rituálén.
Hát ilyen dolgok történtek velem egy év alatt Latin-Amerikában.

Hátizsákkal Brazíliában

Útleírás. Európa, 2016.

A riói karnevál őrülete? A lélegzetelállító kilátás a Cukorsüveg és a Corcovado tetejéről? A szurkolók tízezreinek lelkesedése a Maracana Stadionban? Amazónia dzsungele? A pompás tengerpartok?

Igen, ez mind Brazília. De a favelák nyomora és az óriási metropolisok betonrengetege is. A végtelen országutak, a többnapos amazonasi hajózások, az éjszakai buszozások unalma. Meg a rengeteg különös hely és pillanat, a vad házibulitól az afrikai vallási rituáléig, a magyar származású brazilok banános rétesétől az őserdő lakóinak cölöpökön álló házáig…

Bepakoltam a hátizsákomba, és útnak indultam, hogy felfedezzem magamnak Brazíliát, a 2016-os olimpia országát. Bejártam az ország leghíresebb helyeit, de olyan világvégi falvakba is elkeveredtem, amelyek talán még a térképen sincsenek rajta. Ámuldoztam Brazíliaváros és Sao Paulo modernségén, és gyönyörködtem Minas Gerais barokk aranyvárosainak szépségében. Híres brazilok nyomába eredtem – mint Pelé, Ayrton Senna vagy épp Paulo Coelho -, és híres brazíliai magyarok nyomára is bukkantam, mint például Molnár Gábor vagy Lénárd Sándor.

És persze megismerkedtem egy csomó hétköznapi, nagyszerű brazil emberrel, akiktől nagyon sokat tudtam meg arról, hogy milyen az igazi Brazília. Erről szól ez a könyv.

 

Eldorádótól az Antillákig

Útleírás. Noran Libro, 2020.

Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Francia Guyana, Jamaica, Trinidad és Tobago, Saint Lucia, Martinique… Távoli országok, amelyekről általában semmit (vagy semmi jót) nem hall a magyar közönség. Pedig a régió, ahol a konkvisztádorok egykor a mesés Eldorádót keresték, csodálatos helyeket rejteget. A tengerpartok, szigetek, tűzhányók, táblahegyek, dzsungelek és szavannák világában igazi kincsekre bukkanhat, aki nem fél nekiindulni.

Soltész Béla a Clandestino – Egy év Latin-Amerikában és a Hátizsákkal Brazíliában című kötetei után ezúttal az Andoktól a Karib-tengerig kalauzolja olvasóit. Fejvadász indiánok és szökevény rabszolgák leszármazottait látogatja meg az őserdőben, hegytetőn és vitorlás hajón száll meg, piranhára horgászik és részt vesz egy madárcsipogtató versenyen. Felkeresi a venezuelai magyar közösséget, és megtudja, hogy miért hímeznek magyar mintákat az ecuadori indiánok. Meglátogatja García Márquez és Bob Marley otthonát, és borzongva szemléli Pablo Escobar elhagyott villáit. A sok történetből pedig egy színes kulturális tabló áll össze, ami velünk, magyar olvasókkal is megismerteti az Eldorádótól az Antillákig érő, meglepetésekkel teli világot.

 

Inbox

Novellák. Fiatal Írók Szövetsége, 2015.

Amikor tavaly nyáron egy balatoni írótáborban elolvastam Soltész Béla egyik novelláját, akkor kis híján elejtettem a söröskorsót. Egyfelől a röhögéstől, másfelől a döbbenettől. Merthogy kicsordult a könnyem, úgy nevettem. És közben meg voltam döbbenve, hogyan tudok ilyen jóízűen mulatni a világ elmúlásán. Merthogy Soltész valóban a sűrítés művésze, tárcányi betűben meg tudja írni a teljes pusztulást (legyen az egy apró nemzethalál vagy akár egy személyes apokalipszis), de úgy, hogy visítva-sírva nyerítesz, ha elolvasod. Örkényi mutatvány. Én tavaly nyár óta várom ezt a novelláskönyvet. Egyfelől, mert a karótnyelt magyar irodalomnak (tisztelet a kivételnek) olyan szüksége van a fejlett humorérzékkel bíró fiatal írókra, mint hónapos aszály után földnek az esőre. Másfelől pedig (ha szerkesztői szimatom nem csal), Soltész Béla a következő évtizedek egyik meghatározó magyar prózistája lesz. Legyen igazam.
(Cserna-Szabó András)

 

Rabszolgasors

Regény. Ab Ovo, 2014.

1989 – A rendszerváltás éve. Mai szemmel elképesztő dolgok történtek ekkoriban Magyarországon, például folyamatosan gyűjtöttek Isaura, a rabszolgalány kiszabadítására. Összejött egy csomó pénz, pedig Isaura nem volt valódi személy, csak egy sorozatszereplő. Aztán leomlott a vasfüggöny, megnyitották az országhatárokat, a pénz pedig eltűnt. Épp azon a napon.
2014 – Huszonöt év telt el, felnőtt egy új nemzedék, melynek két tagja: egy antropológus lány és egy újságíró fiú megpróbálja felderíteni a furcsa, titokzatos történet szálait. Ám a pénz utáni nyomozás során Fischer Zsófi és Vitkovics Gábor élete gyökeresen megváltozik: korábbi kapcsolataik megszakadnak, munkájukat elvesztik.
A főhősökön és barátaikon keresztül a rendszerváltás környékén született korosztály tipikus élettörténetei tárulnak elénk a megalkuvástól a kivándorláson át az őrületig. A másik idősík az előző rendszer utolsó éveit idézi élénk színekkel – úgy tűnik, akkoriban sem létezett más alternatíva. Vagy egyszer talán a rabszolgasors is véget érhet?

 

Recenziók

Clandestino - Egy év Latin-Amerikában

Gergely András: Kultúrák meg viselkedő közösségek közt. Kultúra és Közösség, 2014.
Zelei Dávid: A fenséges kupleráj. Élet és Irodalom, 2021.

Hátizsákkal Brazíliában

Jámbor-Miniska Zsejke: Brazília a hátizsákban. Kultúra.hu, 2017.
Petrohán Bea: Soltész Béla: Hátizsákkal Brazíliában. Könyvutca, 2017.

Eldorádótól az Antillákig

Smid Róbert: A fotelból az Egyenlítőhöz. 168 óra, 2020.
Tóth Judit Nikoletta: Mint a kozmoszból hazatérő asztronauták. ArtNews, 2022.

Inbox

Halmi Tibor: Zajszennyezett panelházak és vérszegény síkságok. Art7, 2016.
Molnár Dávid: Milyen zenegép az, amiben nincs Himnusz? Irodalmi Jelen, 2016.

Rabszolgasors

Décsy Eszter: Isaura felszabadításától a multikig. Bárka Online, 2014.
Szarka Károly: Szabadságba oltott létbizonytalanság. Irodalmi Jelen, 2015.

A weboldalt készítette: RezedaStúdió